Wat is Chromateren?

Chromateren is een oppervlakte behandeling voor aluminium. Hierbij wordt het aluminium voorzien van een dunne chromaat laag. Deze chromaat laag kan in kleur variŽren van blank tot bruin/geel.Chromateren blank en geel

Afhankelijk van de specificaties van de klant kan de chromaatlaag variŽren van kleur, de aangebrachte laag kan een eindbewerking zijn, maar in veel gevallen is het een tussen bewerking. 
Veelal wordt na het chromateren gelakt, gepoedercoat of gespoten, hierbij dient de chromaat laag dan als "primer" tussen het aluminium en het daarna aangebrachte.

Eigenschappen

Chromateren is ten opzichte van anodiseren een goedkopere bewerking, die niet geschikt is voor buiten toepassing. Maar in sommige gevallen een alternatief zou kunnen zijn. De aangebrachte chromaat laag is wel electrisch geleidend dit in tegenstelling tot een anodiseerhuid, door deze eigenschap wordt chromateren veelvuldig in de electronica toegepast dit in verband met de CE-norm. De aangebrachte chromaat laag is zeer kwetsbaar en zelfs gevoelig voor het in aanraking komen met handen.Chromateren zonder zeswaardigchroom.

Nieuw bij A.T.M. Heerhugowaard b.v. is het "chromateren" zonder zeswaardigchroom. Vanaf juli 2006 is het verboden dat electrische apperatuur zeswaardigchroom bevat. Hierdoor kan het huidige chromateerproces geen uitkomst meer bieden, het nieuwe alternatief bevat alleen driewaardigchroom "wat niet verboden wordt" en voldoet ook aan alle gestelde eisen die aan chromaat worden gesteld. Vanaf heden kunnen wij U ook dit alternatief aanbieden, en het ligt in de bedoeling om vanaf 2006 alleen nog maar dit alternatief aan te bieden.

Bij A.T.M. Heerhugowaard b.v. ligt een uitgebreide documentatie map w waar het nieuwe product wordt vergeleken met anderen in zijn soort, en ook wordt er een vergelijk gemaakt met de huidige alodine soorten op de markt. Wie hier in geintreseerd is mag deze map natuurlijk doornemen, om zichzelf te overtuigen van het nieuwe product.