anodiseren

Anodiseren

Anodiseren is een oppervlakte behandeling van aluminium. Hierbij wordt het aluminium voorzien van een kunstmatige oxidelaag.
Deze aluminiumoxidelaag, beter bekend als "anodiseerhuid' kan bij anodiseren variëren van laagdikte.

Bij zwavelzuur anodiseren is een maximale laagdikte van 25 Micron mogelijk, afhankelijk van de materiaalsoort die gebruikt wordt. De anodiseerhuid
die aangebracht wordt op het aluminium beschermt het aluminium tegen invloeden van buitenaf, deze anodiseerhuid bouwt aluminium ook al van zichzelf op zonder anodiseren, alleen is deze laag veel dunner en onregelmatiger dan de anodiseerhuid die opgebouwd wordt tijdens het anodiseer proces. De opgebouwde anodiseerhuid kan tevens goed gebruikt worden om producten van een kleur te voorzien.

Na het anodiseren worden over het algemeen de producten geseald (naverdicht) dit om een optimale corrosiebestendigheid te realiseren.

Hiervoor zijn 2 processen mogelijk:

  1. Heet sealen
  2. Koud sealen

Bij heet sealing worden de producten voor een bepaalde tijd in een bad van 96 graden Celsius gehangen.
Bij koud sealing wordt een nikkel verbinding gebruikt om de anodiseerhuid af te sluiten.
Bij A.T.M. hanteren wij het koudseal proces.

In sommige gevallen kan gekozen worden om de anodiseerhuid niet te sealen zodat in de poriën andere stoffen kunnen worden toegevoegd, zoals: coatings, teflon, lijmen. Na deze procedures kunnen de gedeeltes die niet bedekt zijn met deze stoffen alsnog geseald worden.

De laatste jaren zijn er in de aluminium wereld zeer veel nieuwe aluminium legeringen bij gekomen en je kunt stellen dat al deze soorten te anodiseren zijn, maar er zijn slechts een paar soorten die zich lenen voor een visueel mooi uiterlijk 2 daarvan zijn 51ST en 50ST.

Er zijn veel toepassingen waar aluminium voor gebruikt wordt,
hieronder geven wij er een paar:

  • Machinebouw onderdelen in al zijn facetten
  • Tekst en type plaatjes (voor diverse doeleinden)
  • Klapschaats
  • Transportband rollers
  • Inkt rollen
  • Medische instrumenten enz. enz.

De anodiseerhuid is elektrisch niet geleidend. De anodiseerhuid bevorderd (afhankelijk van de materiaal soort) de hardheid en slijtvastheid van het materiaal. Dit kan oplopen tot 350MVH (micro vickers hardheid). De anodiseerhuid beschermt aluminium tegen agressieve stoffen (wel kan het dan zijn dat de oppervlakte verkleurt). Aluminium kan maatvast geanodiseerd worden, een vereiste is dan wel dat voor het anodiseren de materiaal soort bekend moet zijn. De anodiseerhuid is structureel verbonden met het basismateriaal, bij de opbouw van een anodiseerhuid groeit 2/3 in het basis materiaal en 1/3 groeit naar buiten toe (gaten worden kleiner, assen worden groter).